Jin jóga

Datum konání akce:

04.05.2024 — 04.05.2024

Lektor: Dominika Šáchová

Čas: 10.00 – 11.15

Cena: 200,-

Přihlášení: Přes rozvrh lekcí, v levém horním rohu nad kalendářem, vyberete příslušný týden a kliknete na lekci Jin jógy. Platba je možná online i převodem. Zarezervujte si své místo včas.

Co je Jin jóga a pro koho je vhodná? 

Jin jóga je návratem ke svému harmonizovanému já. Jemná, pomalá a naslouchající potřebám vlastního těla. Praktikuje se s pomůckami – bolsterem, bloky, válcem, dekou. V pozicích se setrvává 2-7 minut pod vlivem gravitace a přitom dochází prokrvení svalů a pojivových tkání (chrupavek, kloubů, vazů). Po energetické úrovni rozpouští bloky, které nám později způsobují onemocnění. Je skvělá k posilování trpělivosti, výdrži, zklidnění, ke zpomalení, procítěné práci s dechem a navnímání si vlastního těla. Detoxikuje tělo zaměřením na konkrétní oblast v souvislosti s dráhou meridiánu, problémem či ročním obdobím. Preventivní účinky jin jógy vedou k vitalitě i v pozdějším věku.

Ideální pro všechny úrovně náročnosti a zejména pro ty co mají zkrácené svaly, cítí se vyčerpaně, mají před/během menstruace a nebo si jen chtějí doplnit repertoár svých dynamických aktivit (běh, plavání, cyklistika, power jóga…) něčím uzemňujícím. Je vhodná pro seniory, pro pacienty s chronickými onemocněními i pro těhotné ženy.

Blahodárné účinky:

zvýšení pohybového rozsahu a ohebnosti

pasivní natažení svalů zatěžováním fasciálních obalů (svalová vlákna je zapouzdřují, zejména prospěšné pro velké zatvrzelé svalové skupiny jako jsou zadní strany stehen či přitahovače)

odstranění srůstů a zjizvené tkáně, která omezuje pohyb mezi klouzavými plochami svalů

podněcuje tvorbu fibroblastů (buňky produkující kolagen, elastin a vodomilné molekuly, které hydratují tkáně a klouby)

● posiluje a zpevňuje vazy díky zvýšené tvorbě kolagenu

 

Kontraindikace

Kontraindikace: potíže s kyčlemi, klouby, bedry, v těhotenství vhodné modifikace, pozor na různá prodělaná onemocnění i psychická, velmi se nehodí pro hypermobilní jedince, protože protahuje a může hypermobilitu prohlubovat.

 

O lektorce:

„Jógu vnímám jako cestu, takový návrat k podstatě sebe samotné, tam dovnitř kde se občas neposloucháme. Po této cestě kráčím asi 6. tým rokem a stále více si uvědomuji, že je to o tom, jak se během ní cítím, nikoliv vypadám. Jóga mě zklidňuje, pomáhá mi dostat se přes tělo ke své duši a více si pak naslouchat. Hlavně potom jin jóga, která mi dovolí nejintenzivněji zpomalit, procítit své vlastní tělo, více si uvědomit například svoji tendenci utíkat a vyhýbat se nepříjemným situacím. Z podložky si pak vše přenáším do běžného života. Kromě jinu si v józe hledám také plynulost (vinyasa yoga flow), hravost a objevování, intuitivní pohyby. V poslední době se také více věnuji mobilitě. Mám to ráda pestré, takže dle nálady své lekce zpestřuji esenciálními olejíčky, tibetskou mísou či tongue drumem. Inspiraci nacházím u Lenky Oravcové, Sarah Powers, Paul Grilley, Svámí Vivékánanda a mezi dalšími skvělými lektory a pohybovými kouči. Jako věčný student a lektor začátečník se s vámi zaměřím nahledání harmonie mezi jinem a jangem. Společně budeme uvolňovat fascie a energii čchi, která proudí meridiány po celém těle. Těším se na společné zklidnění. Vaše Dominika „